
Välja rätt fasadfönster
Att byta fasadfönster gör mycket rent estetiskt men kanske viktigaste av allt så kommer du märka en stor skillnad gällande inomhusklimatet när du byter ifrån gamla till nya fönster. Men vad ska man egentligen tänka på när det är dags för att byta fönster? Här går vi igenom de vanligaste frågorna samt reder ut olika begrepp gällande fasadfönster.
Vad är u-värde?
U-värde är ett mått på hur mycket värme som läcker igenom ett fönster och uttrycks i W/mÇK (Watt per kvadratmeter och kelvin). Fönster med U-värde på 1,0 W/mÇK släpper igenom 1 watt per kvadratmeter vid 1 grads temperaturskillnad mellan ute och inne. Ju lägre siffran är, desto bättre är u-värdet.
Kort sagt innebär det hur mycket värme som försvinner ut genom fönstret. Ju lägre värdet är desto mindre värme som försvinner och desto bättre isolerar fönstret.
Vad är ett energifönster?
Energimyndighetens rekommendation är att energifönster till ett nybyggt hus bör ha u-värde 1,0. Om man byter till nya energifönster i ett befintligt hus bör de ha u-värde 1,2. De flesta svenska bostäder har 2-glasfönster som är 20 år eller äldre och sannolikt betydligt sämre värden.
Vad ska man välja?
Vår leverantör Outline har fönster för alla sorters hus. Våra energifönster har 3-glas isolerrutor och finns i olika utföranden med u-värde ner till 1,0. Vi rekommenderar att investera i energifönster som långsiktigt sparar värmekostnader och ger hög komfort.
Hur mycket sparar man?
Om du byter gamla fönster mot nya energifönster med bättre u-värde kan du spara flera tusen kronor om året på lägre uppvärmningskostnader. Som exempel, vid en total fönsteryta på 33 m² i en villa på ca 190 m² innehållande gamla fönster med ett u-värde på 4,0 kan energikostnaden ligga på runt 18 000 sek/år. Vid byte till moderna fönster med ett u-värde på 1,2 blir motsvarande kostnad ca 5 500 sek/år, alltså en besparing med ca 12 500 sek/år.
Vad är kondens?
Invändig kondens beror främst på att fönstret isolerar dåligt och att det inre glaset är mycket kallare än luften i rummet. Annan orsakkan vara dålig ventilation, hög luftfuktighet eller t ex gardiner som hindrar luftcirkulationen intill fönstret. Utvändig kondens är inte skadligt utan ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga. I och med att energieffektiva fönster hindrar rumsvärmen från att ta sig ut, kan det vid kyliga och stjärnklara nätter innebära att det yttre glaset blir kallare än den omgivande lufttemperaturen. I samband med hög luftfuktighet kan kondensutfällning då ske mot det kalla glaset. Sveriges Provnings- och forskningsinstitut har gjort en undersökning av utvändigkondens på energieffektiva fönster. Resultaten visar att fenomenet oftast uppkommer under höstmånaderna augusti, september och oktober men kan också förekomma några enstaka timmar under våren. Kondensen uppstår främst under dygnets första timmar och minskar snabbt efter cirka klockan 06.00.
Vad innebär fönsterluft?
Fönsterluft innebär att det finns en eller flera öppningar i samma karm. Ett fönster med 2-luft har två öppningar och ett fönster med 3-luft har således tre öppningar i samma karm.
Vad är fönsterspröjs?
Fönsterspröjs har idag ingen teknisk funktion, utan fungerar bara som utsmyckning. Äkta fönsterspröjs hittas i gamla fönsterkonstruktioner, där många små glasskivor sattes ihop till en större fönsterruta. De finns i flera olika varianter, det är bara priset och den egna smaken som avgör.
Ska man välja 3-glas eller 2-glas?
Antalet glas är starten på ditt fönsterval. Med 3-glas får du isolerande egenskaper av högsta klass, vilket gör det till det bästa valet när det gäller energibesparing. 2-glas är ett prisvärt och något enklare alternativ som lämpar sig väl till exempelvis fritidshuset eller garaget.
Rätt material – trä eller trä/aluminium?
Trä: I Outlines träfönster används alltid noggrant utvald svensk furu av hög kvalitet. Trä värmeisolerar bättre än till exempel metall.
Trä/aluminium: Outlines aluminiumfönster har en stomme av trä och skyddande aluminium på utsidan. Det gör att underhållet blir minimalt och att tåligheten mot regn och blåst blir mycket hög. Detta är framförallt första valet vid utsatta lägen som t ex kustnära områden.
Öppet eller stängt?
Hängningen på ditt fönster är viktig för både funktion och stil. Tänk noga igenom vilken fönstertyp som passar ditt hus.
Vridfönster: Kan anpassas till de flesta typer av hus och stilar. Beslaget gör det möjligt att vända fönstret 180 grader så utsidan hamnar inåt i rummet, då blir det smidigt att putsa.
Sidohängt: En traditionell fönstertyp där gångjärnen sitter i bågens sida.
Överkantshängt: Ett fönster där gångjärnen sitter i bågens överkant. En vanlig lösning i t ex källare och garage.
Fast karm: Innebär att fönstret inte kan öppnas. Det är ett ekonomiskt alternativ och passar på ställen där det inte är nödvändigt med öppningsbara fönster.
Helt eller delat?
På vissa fönstertyper kan du välja flera öppningar i samma karm, detta kallas för luft. Ett fönster med 2-luft har två öppningar och ett fönster med 3-luft har således tre öppningar i samma karm. Hur fönstret öppnas beror på vilken fönstertyp det är.
Sorry!
Leider wurde uns diese Information vom Lieferanten noch nicht zur Verfügung gestellt.