Din webbläsare accepterar inga cookies. För att sidan ska fungera optimalt och innehållen ska visas som de ska måste du tillåta din webbläsare att använda cookies och sedan ladda om sidan igen.
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-05 klockan 06:44. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Det absolut enklaste sättet att dela in trädgården, och samtidigt få både vindskydd och en perfekt plats för växter, är att bygga en spaljé. Spaljéer går att variera på många sätt och kan ge både en modern och mer klassisk känsla. Här visar vi hur du går tillväga när du bygger en spaljé – steg för steg.
Det finns idag ett brett sortiment av färdiga spaljéer. Dessa spaljéer har oftast en lite enklare konstruktion och är primärt anpassade för växter eller enklare vindskydd. Vill du ha en mer robust och tålig konstruktion får du bygga den själv. En egenbyggd spaljé går att anpassa perfekt efter behov och övrig byggnation i trädgården. Vanligast är att både färdiga och egna spaljéer byggs i tryckimpregnerat virke, men det går såklart även bra att anpassa med både färg eller andra mer exklusiva träslag.
Bygglov spaljé:
Det kan krävas bygglov för få bygga en spaljé. Placering, höjd och utförande spelar in i bedömningen. Hör efter med byggnadsnämnden i din kommun för att säkerställa ett korrekt utförande.
Bygga spaljé – steg för steg
I vårt exempel beskriver vi en stilren spaljé byggd i tryckimpregnerat virke, som lätt går att anpassa både i höjd och längd. Den går att bygga rak eller i vinkel. Väljer du att bygga i vinkel får du ett bra och skyddat hörn. Konstruktionen blir också betydligt stadigare. Endast två olika virkesdimensioner används – 70x70mm till stolpar och 28x45mm till ribbor.
Förankring
01
I detta exempel förankras spaljén i marken med smarta jordankare. Du kan också använda befintlig altan som grund. Är marken väldigt stening kan du behöva gjuta egna betongplintar som grund.
Mät och märk ut platsen med pinnar, där spaljén ska byggas. Sätt första jordankaret i ett hörn och utgå därifrån. Slå även ner jordankare i övriga hörn och ytterändar. Slå sedan ner ytterligare jordankare med ett cc-mått på 100cm. Använd gärna en kort spillbit som slagkloss och försök att slå i jordankarna så rakt som möjligt. Ett tips är att använda ett järnspett för detta.
Stolpar
02
I jordankarna fästs stolparna. Kapa till stolparna i önskad längd och snedkapa i överkant så att vatten lätt rinner av. Impregnera även ändträet med grundolja. Låt torka enligt tillverkarens instruktioner.
Ställ sedan stolparna på plats i jordankarna. Passa in med ett vattenpass och skruva fast med rostskyddad skruv i varje stolpe.
Ribbor
03
Mellan stolparna ska det sitta ribbor. Ribborna sätts med valfritt mellanrum. Vill du ha en luftig spaljé sätts ribborna endast på ena sidan och med en tydlig distans. Vill du ha en tätare och mer insynsskyddad spaljé, minskas avståndet och ribborna sätts eventuellt på både in- och utsida.
04
Kapa ribborna i önskad längd och skruva sedan fast på stolparna. Använd en distanskloss för att få samma avstånd mellan alla ribbor. Tänk dock på att kontrollera med ett vattenpass emellanåt.
Om ribborna behöver skarvas, gör du det framför en stolpe (se bild i steg 5).
05
När ribborna på ena sidan sitter är uppskruvade, är det dags att börja med andra sidan. Sätt ribborna förskjutet, för att få en tät spaljé. Detta innebär att du sätter ribborna i öppningen mellan första sidans ribbor.
Spaljé i vinkel
06
Om du väljer att ha din spaljé i vinkel finns det lite olika varianter att välja på. En variant är att ha två hörnstolpar. Då blir det snyggast att gersåga ribborna, för att få ett snyggt hörn.
07
En annan variant är att bara ha en stolpe i vinkeln. Då är det enklast att förskjuta den ena sidan, och på så sätt kunna skruva in i stolpen från två håll.
Tänk på:
En spaljé byggd i vinkel, eller som är förankrad mot en vägg, blir väldigt mycket stadigare än en rak, helt fristående.
Avslut
08
Avsluta med att montera överliggare över alla stolpar. Överliggare skyddar stolparnas ändträ, ger stadga och ett lite mer arbetat intryck.
Överliggaren kan förslagsvis bestå av en bredare, tryckimpregnerad bräda, som skruvas fast i de snedkapade stoplarna.
Målning
09
I vårt exempel har vi beskrivit en spaljé byggd av tryckimpregnerat virke. Men du kan självklart välja vanligt, sågat virke som du målar.
Enklast är det att måla alla stolpar och ribbor innan montering. Det säkerställer att samtliga delar blir behandlade och strukna med rätt mängd färg. Efter montering lägger du en sista strykning färg över alla skruvskallar och ändträn.
Om du väljer att bygga din spaljé med sågat virke bör du behandla den med en strykning grundolja, en strykning grundfärg och två strykningar täckfärg.
Tänk på:
En målad spaljé är mer känslig för väder och vind än en spaljé i tryckimpregnerat virke.
Tänk också på att om du väljer att måla en spaljé i tryckimpregnerat virke, bör du vänta ett par månader innan du gör det.