Steg för steg-guide

Så byter du vindskivor

Så byter du vindskivor

Ett tak har normalt sett en lång livslängd och kräver inte speciellt mycket underhåll. Med ett undantag – vindskivor. Vindskivor har, förutom att ge huset ett vackert och välbyggt utseende, som huvudsaklig uppgift att skydda skarven mellan ytter- och innertak. Det är den del av takkonstruktionen som får utstå mest slitage från väder och just vind. Här visar vi hur du byter vindskivor – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Vindskivans olika delar

Vindskivor består av två olika delar – själva vindskivorna och vattbrädor. Vindskivorna är nästan alltid av trä, medan vattbrädor i princip uteslutande görs i plåt idag, och kallas då vindskiveplåt eller vindskivebeslag. Vindskivan monteras stående, medan vindskiveplåten läggs som ett lock i skarven mellan takbeläggning och vindskiva.

Bakom vindskivan sitter även en stödläkt och en trekantslist (se bild).

Byta vindskivor

Byta vindskivor – steg för steg

Montera ner de gamla vindskivorna

01

Börja med att försiktigt montera bort de gamla vindskivorna och vattbrädorna (vindskiveplåtarna). Vindskivorna tar du lättast bort med hjälp av en kofot. Försök att få ner så hela bitar som möjligt, då de gamla delarna kan fungera som mallar till de nya vindskivorna.

Det kan också vara bra att plocka bort den yttersta raden taktegel, då det annars finns en risk att du råkar ha sönder någon takpanna när du monterar ner vindskivorna. När alla vindskivor är nermonterade, kan du passa på att kolla skicket på trekantslisten som sitter under. Ser den bra ut låter du den sitta, annars är det läge att byta även denna.

 Byta vindskivor

Säkerhet:

Vindskivor sitter nästan alltid på hög höjd och det är därför extra viktigt med säkerheten. Bygg gärna en ställning eller hyr en skylift. Att stå och vingla på stegar högt upp, längs en fasad gör inte bara jobbet riskfyllt, utan också väldigt krångligt.

Kapa de nya vindskivorna

02

När de gamla vindskivorna är nedmonterade är det dags att kapa till och anpassa de nya delarna. Enklast är att använda de gamla som mall, och rita av på de nya brädorna. Om du inte lyckats montera ner de gamla vindskivorna hela, får du mäta ut vinkeln med hjälp av vattenpass och smygvinkel. Kapa av brädorna med en fogsvans eller med en kap- och gersåg.

 Byta vindskivor

Måla vindskivorna

03

Innan de nya vindskivorna monteras, ska de behandlas. Börja med att grundolja brädorna, och var extra noga med att olja in ändträ och skarvar. Låt oljan torka enligt anvisningarna på burken och måla sedan en strykning med grundfärg. När grundfärgen torkat enligt anvisningarna på burken, målar du brädorna med en strykning täckfärg. Låt torka.

 Byta vindskivor

Tänk på:

Att montera vindskivor är ett jobb där man bör vara två personer. Det är svårt och krångligt att både rikta in, och fästa brädorna på egen hand. Och även om ni är två personer som hjälps åt, kan det vara bra att ta hjälp av ett par tvingar. Detta för att kunna låsa vindskivornas position medan de spikas fast.

Sätt upp de nya vindskivorna

04

Om trekantslisten ska bytas ut, så börjar du med att montera den nya. Spika sedan upp de nya vindskivorna. Använd varmförzinkad spik och spika med cirka 30cm mellanrum. Börja med den nedre vindskivan och spika fast den i stödläkten. Spika sedan fast den övre vindskivan i den undre. Hur mycket de överlappar beror på takbeläggningens höjd. Den övre vindskivan ska sticka upp en bit över takbeläggningen. (Se bild i steg 5.)

När alla vindskivor är på plats, målas de en sista gång med täckfärg. Var extra noga i skarven uppe vid nocken och mellan brädorna.

 Byta vindskivor

Sätt upp vindskiveplåt

05

Idag används plåt som material till vattbrädor, men vill du bygga i gammal stil, eller anpassa efter ett befintligt äldre hus går det såklart att använda trä även idag. Du bör dock vara medveten om att vattbrädor i trä har en mycket begränsad livslängd och bör inspekteras varje år. En vindskiveplåt håller däremot i många år, och ger ett perfekt skydd för den känsliga skarven mellan vindskiva och takbeläggning.

Spika fast plåten med speciella bleckspik, alternativt skruva med farmarskruv. Båda alternativen har en tätning under skallen, vilket gör att vatten inte kan tränga igenom. Börja monteringen nedifrån takfoten och lägg skarvarna omlott.

 Byta vindskivor

Täta i nock

06

I nock behöver du göra en övervikning av plåten. Klipp vindskiveplåtens kanter med en plåtsax, vik försiktigt över nocken och skruva, eller spika igenom båda plåtarna ner i vindskivan.

Bytet av vindskivor är nu klart!

 Byta vindskivor

Frågor & svar om att byta vindskivor

Hur mycket ska vindskivan sticka ut?

Vindskivan ska sticka ut ungefär 3cm över hängrännan och någon centimeter upp över takbeläggningen.

Hur ofta ska man byta vindskivor?

Hur ofta du behöver byta vindskivor beror på till stor del hur väl du underhåller dem. Inspektera vindskivorna ofta. Just vindskivorna kan behöva lite extra omvårdnad och ett nytt lager färg ungefär var tredje år. Detta kan förlänga livslängden på dina vindskivor i många år.

Vilken färg målar man vindskivor med?

Det finns fler sorters färger som fungerar bra till vindskivor:

  • Fasadfärg
  • Fönsterfärg
  • Slamfärg (tänk på att du kan behöva måla om vindskivorna oftare, om du väljer att måla med slamfärg.)
  • Lasyr (tänk på att du kan behöva måla om vindskivorna oftare, om du väljer att måla med lasyr.)

Du kanske också är intresserad av

Så monterar du takavvattning på huset

För att skydda husets fasad och grund behöver regnvattnet ledas bort från huset. Detta gör du med hjälp av hängrännor och stuprör som tillsammans med dränering ingår i husets avvattningssystem. Att montera hängrännor och ...läs mer