0 Önskelista 0 Varukorg
Hornbach Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2022-08-20 klockan 06:42. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Vistas säkert på taket

För dig som har en skorsten är det viktigt att sotaren kan utföra sitt jobb säkert och utan risk för fallolyckor. Detta gör du genom att montera takstegar och eventuella takbryggor. Alla tak ser olika ut och det krävs olika nivåer av taksäkerhet beroende på takets utformning. Boverket formulerar detta enligt följande:

Om det för byggnadens drift eller användning är nödvändigt att ta sig upp på ett tak och/eller förflytta sig på taket måste det finnas anordningar som gör detta säkert. I byggnadens drift och användning ingår inte allmän inspektion av taket eller reparationer av det.”

Förutom sotaren så är det till exempel vanligt att man kan behöva tillgång till ventilationsanläggningar. Detta för att kunna byta filter och dylikt. Även här krävs det alltså att man säkert kan ta sig upp och ner och sen säkert kunna utföra sitt arbete. Idag blir det också allt vanligare med takplacerade solfångare, vilka också kan behöva regelbunden service.

Taksäkerhet

Taksäkerhet – viktiga delar

Taksäkerhet

 • Snörasskydd
  Snörasskydd förhindrar att snö okontrollerat rasar ner från taket och skadar människor, hus eller växter.
 • Takstege
  En fast monterad takstege gör det lätt och säkert att ta sig upp och ner från taket.
 • Takbrygga
  En stadig och väl förankrad takbrygga förenklar alla takarbeten. Det går att montera gångbryggor över långa sträckor.
 • Övriga delar
  En fasadstege kan monteras på utsidan av huset för att underlätta både för utrymning och för att kunna få tillgång till taket.
  Vid omfattande takarbeten används ofta säkerhetslinor och fallskydd. För att enkelt och säkert kunna ansluta en säkerhetslina finns det smarta fästen som kan monteras permanent på taket.

Montera takstege

Att montera takstegar är inte svårt och det finns varianter för alla möjliga takmaterial. Börja med att fastställa vilka behov som finns och hur man bäst tar sig upp och ner på taket. Rådgör gärna direkt med exempelvis sotaren som ju är den som sen ska använda den nya säkerhetsutrustningen.

Vanligtvis fäster man takstegen i den underliggande takkonstruktionen och lägger sen takpannor eller liknande över infästningen. Till vissa typer av plåttak finns det beslag för att fästa direkt i falsen eller med tätande skruvar igenom plåten.

Se vårt sortiment av taksteg >>

Taksäkerhet

Montera takbrygga

Taksäkerhet

På vissa tak finns det behov av att kunna röra sig över en längre sträcka. Kanske finns det flera skorstenar eller andra ställen som behöver nås för regelbunden service eller underhåll. Då kan en stadig takbrygga vara det allra bästa alternativet.

En takbrygga monteras i nock eller på sidan av taket, helst inte över 12º lutning. På större byggnader kan gångbryggan även kompletteras med skyddsräcke eller ett system för säkerhetslina, för att ytterligare förstärka skyddet. Även takbryggor måste förankras mycket väl. Ha alltid med taksäkerheten som en punkt redan vid projekteringen av det nya taket eller vid omläggning av ytskikt.

Se vårt sortiment av takbryggor >>

Montera snörasskydd

Ett tak ska utan problem klara av vikten från snö. Ytskikt och underliggande konstruktion ska vara anpassat för den snömängd som maximalt kan tänkas falla på den platsen huset är byggt. Det är därför inte nödvändigt att utrusta sitt tak med säkerhetsutrustning om det bara är för snöskottning man vill upp på taket. Låt snön ligga kvar men se till att den inte kan orsaka skada när den förflyttar sig ner från taket. Då kan istället ett rejält snörasskydd bli aktuellt. Snörasskyddet hindrar snön från att kana ner okontrollerat och skyddar både hus och människor.

Snörasskydd monteras normalt sett ovanför ytterdörren och ser till att snön stannar kvar på taket. Dock kan det många gånger vara mycket stora mängder snö som kommer i rörelse samtidigt och det är därför viktigt att snörasskyddet är ordentligt monterat och klarar av en större snömängd än just det som finns ovanför ytterdörren. Det kan därför vara en bra idé att sätta snörasskydd längs hela taket på den sida som vetter mot ytterdörren, framförallt om du har ett tak med en lutning som är större än 18º.

Snörasskydd kan naturligtvis monteras på befintliga tak, både plåt- och takpannor. På tak med tegel- eller betongpannor lyfter man helt enkelt bort de två nedersta raderna och fäster snörasskyddet med kraftiga skruv ner i takkonstruktionen. Se till att täta eventuella hål i takpappen. Plåttak kan se väldigt olika ut och det finns beslag anpassade för alla vanliga typer av plåttak. Oftast behöver man inte skruva igenom plåten utan kan fästa direkt i exempelvis falsarna.

Taksäkerhet

Du kanske också är intresserad av

Så monterar du takavvattning på huset

För att skydda husets fasad och grund behöver regnvattnet ledas bort från huset. Detta gör du med hjälp av hängrännor och stuprör som tillsammans med dränering ingår i husets avvattningssystem. Att montera hängrännor och ...läs mer

upp
HORNBACH