0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-03-29 08:00 - 18:00  
2024-03-30 08:00 - 18:00  
2024-03-31 09:00 - 18:00  
2024-04-01 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-29 klockan 06:07. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Höst i trädgården – tips & råd

Höst i trädgården – tips & råd

Den vackra och gyllene hösten! Slutet av sommaren innebär inte slutet för trädgårdssäsongen. Här går vi igenom vad som bör göras i trädgården under hösten.

Vad kan jag göra i trädgården under hösten?


Det finns mycket trädgårdsarbete att göra under hösten innan vinterkylan dyker upp. Förbered din trägård inför vintern genom att:

Läs mer om vad du kan göra för att förbereda trädgåden inför vinter här >>

Höst i trädgården
Höst i trädgården

Kratta bort löv från gräsmattan

Höstlöven är vackra på träd och buskar, men de kan orsaka skador på gräsmattan. Det är därför lövkrattning är en av de vanligaste uppgifterna i höstträdgården. Om gräsmattan täcks med löv absorberar den mindre ljus medan mossan frodas. Det kan vara bra att införskaffa sig en trädgårdsvagn, för att smidigt kunna transportera bort löven.

Om du däremot vill göra igelkottar och insekter glada, kan du lägga en hög med löv i ett av trädgårdens hörn. Då har de ett välinsolerat vinterbo där de kan överleva vinterkylan. Som tack bryter insekterna ner löven och omvandlar dem till näringsrikt humus.

Se vårt sortiment av krattor och räfsor >>

Klippa häcken

Om du är ovan vid att klippa häckar kan ett uppspänt rep vara till hjälp för att få en rak och jämn häck. Spänn upp repet rakt mellan två pinnar och klipp sedan häcken utmed repet. Klipp först sidoytorna och sedan den övre ytan.

Se vårt sortiment av häcksaxar >>

Har du en hög häck kan det bli svårt att använda en manuell häcksax. Då passar en bensin- batteri- eller eldriven häcksax bättre. Med dessa kan du vinkla svärdet för att komma åt de övre, höga ytorna.

Läs mer om hur du väljer rätt sorts häcksax >>

Manuell häcksax
Bäume zurückschneiden

Beskära fruktträden

Dina fruktträd mår bra av en lätt beskärning varje år och detta bör göras under perioden juli-september. Fruktträden kan beskäras när som helst under denna period, men det är givetvis bäst att vänta till efter skörd. Om du har mycket äpplen och päron kvar i september går dessa träd även bra att beskära under vårvintern. Syftet med att beskära fruktträd är dels att ta bort döda grenar, men också att låta träden bygga upp starka grenar samt att få in ljus i trädkronan så att frukten mognar och får en fin färg.

Vid beskärning av fruktträd behövs en sekatör och en grensåg. Se till att dessa verktyg är vassa för att inte skada trädet.

Var försiktig med att beskära stenfruktsträd. Dessa är mer känsliga och tål bara lätt beskäring för att hålla fin form.

Ta bort ogräs

Se till att ta hand om ogräset, men även döda löv som hänger på buskarna. Detta förhindrar svampsjukdomar på marken och på växterna.

Om du inte redan har en trädgårdskompost kan det nu vara läge att skaffa en! Lägg sedan ogräset och de döda löven på komposten.

Läs mer om hur du startar en trädgårdskompost >>

Herbstgarten
Höstträdgård

Skörda frukt & grönsaker

Under hösten är det skördefest! En mängd frukter och grönsaker skördas under denna period, så se till att ge utrymme för frukt och grönt.

Frukter och bär som skördas på hösten
En hel del frukter och bär skördas under denna period, bland annat äpplen, björnbär, blåbär, päron, hallon, fläder, plommon, kvitten och vindruvor. Paj, sylt, marmelad och saft är bara några förslag på vad som går att göra på dessa frukter och bär.

Läs vår guide "Plantera fruktträd – tips & råd" >>

Grönsaker och rotfrukter som skördas på hösten
Hösten är verkligen grönsakernas och rotfrukternas tid! Så se till att skörda bland annat aubergine, broccoli, blomkål, pumpa, kålrabbi, majs, paprika, rödbeta, lök och zucchini.

Läs vår guide "Odla grönsaker – tips & råd" >>

Städa trädgårdsdammen

Har du en trädgårdsdamm? Under hösten är det hög tid att städa dammen på löv och döda växter. Detta är viktigt av två skäl: om löven löser upp sig i dammvattnet skapas det gaser som tar bort syre från vattnet. Dessutom ökar löv och växter näringsinnehållet i vattnet – vilket främjar alger.

Om du inte känner för att fiska efter löv i dammen kan du införskaffa ett lövnät.

Läs vår guide "Att tänka på innan du anlägger en trädgårdsdamm" >>

Trädgårdsdamm skötsel

Gräsmattan på hösten

Hösten är inte gräsmattans favoritsäsong. Kallare temperaturer, färre soltimmar och fukt – alla faktorer som orsakar problem för gräset. Det är därför din gräsmatta nu behöver extra vård. Detta bör du göra med gräsmattan under hösten:

Trädgård

Ta bort höstlöven

Kratta bort löven från gräsmattan ungefär en gång i veckan under hösten. Detta för att undvika mossa i gräsmattan.

Läs mer om att vårda gräsmattan >>

Sprida gräsmattegödsel

Höstgödsla

Höstgödsla hela din trädgård under hösten för en bättre övervintring. Gödsla i god tid innan första frosten, så ökar gräsets motståndskraft mot mossa, frostskador och sjukdomar.

Läs mer om att höstgödsla >>

Höstträdgård

Lufta gräsmattan

En gräsmatta behöver luftas för att den ska må bra. I samband med att du luftar eller vertikalskär den ger du den bättre förutsättningar för att ta upp vatten och näring. Du gynnar tillväxten och den blir härdigare mot skadedjur och ogräs.

Läs mer om att lufta gräsmattan >>

Höstträdgård

Klipp gräsmattan

Gräsmattan bör klippas ungefär fram till november. Men det räcker oftast med en gång i veckan på hösten, till skillnad från högsäsongen då den kan behöva klippas flera gånger i veckan.

Läs mer om att klippa gräsmattan >>

Vilka växter kan jag plantera på hösten?

Pioner

Hösten är den bästa tiden att plantera vitlök och fleråriga örter. Tack vare höstplantningen kan de växa långt före vintern, vilket resulterar i en rik skörd för nästa år.

När det kommer till fleråriga pioner kan du enkelt mångdubbla jordstammarna genom att dela dem under viloläget, som börjar i september. För att göra detta lyfter du grundstammen, plus mycket jord, ur marken med en grävgrep och delar den i bitar. Sektionerna bör vardera ha 3-5 skottknoppar och starka rötter som är cirka 10cm långa.

Ett urval av växter som går att plantera under hösten:

  • Perenner: Adonisar, alptistel, astilbar, bergenior, vitsippor, julros, stormhatt, gentianor, backsippa, blåsippa, vallmo, silvertistel och bräckor.
  • Förvedade växter: Surtorn, klematis, häggmispel, eldtorn, kornell, hasselnöt, kaprifol, kastanj, pion, snöbollsbuske och trollhassel.

Tips:

Det kan vara smart att plantera en blandning av sommar- och höstblommor i din trädgård, då får du en vackrare trädgård under en längre period!

Ta hand om krukväxter på hösten

I slutet av september kan nätterna bli mycket svala. Därför bör du flytta dina känsliga krukväxter till sitt vinterboende, dvs i källaren, garaget eller trädgårdshuset. I detta läge bör du ej gödsla krukväxterna då de övervintrar bäst i viloläge.

De mer tåliga krukväxterna klarar sig med ett lager av väv. För att förhindra att lerkrukorna spricker i kylan kan du linda in dem med vinterskyddsfolie.

Trädgårdsnäva och fuchsia är också under denna period redo för vintervila. Klipp till och ta sticklingar.

Läs mer om att övervintra växter >>

Höst i trädgården

Kompostera trädgårdsavfall

Höst i trädgården

På hösten blir det ofta mycket trädgårdsavfall – oavsett om det är klipp från häckar och gräsmattor eller fallna höstlöv. Det här trädgårdsavfallet är vanligtvis bra komposteringsmaterial och blir över tid värdefull humus.

Ju tunnare och finare växten blir, desto lättare är det för dem att ruttna på komposten. Lövblad löser sig i allmänhet mycket bra. Barravfall är å andra sidan mindre bra. För att påskynda processen kan du blanda i jord. Fasta delar av växten ska hackas upp eller, bäst av allt, köras genom en kompostkvarn.

Lägg inte delar av växter som är infekterade med svampsjukdomar och frögräs som redan har satt frön på komposten under hösten.

Läs mer om att kompostera här >>

Tips:

Skaffa en skräpplockare för att enkelt kunna plocka bort oönskat skräp från din trädgård.


Du kanske också är intresserad av

upp