Just nu bjuder vi på frakten för postpaket från 999 kr. Läs villkor här >>

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
2024-05-09 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-25 klockan 07:05. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du köper laddbox till elbil

Att tänka på innan du köper laddbox till elbil

Är det dags att skaffa en laddbox till elbil? Är du osäker på vad du bör tänka på innan du införskaffar laddboxen? Här går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på innan du väljer laddbox till din elbil.

Vilken effekt behöver jag på laddboxen?

Vilken effekt du kan ha på laddboxen beror på huvudsäkringen i ditt hus. En laddbox på 3,7 kW använder 16A i enfas och funkar i de flesta hem, då de vanligaste säkringarna i en villa ligger på 20A eller 25A. Hur mycket effekt ditt hem och din laddbox kommer kunna leverera, beror på laddströmmen och antal faser som laddboxen kan installeras på. Här är det smart att anlita och rådfråga en kunnig elektriker, för att få reda på vad som gäller för just ditt hem.

Om du vet med dig att du inte kör mer än några mil per dag och sällan 30 mil två dagar i rad, så räcker en 3,7kW-laddbox långt. Givetvis räcker den även om du har en laddhybrid.

För att framtidssäkra kan det dock vara smart att installera en laddbox med starkare effekt – exempelvis Malmbergs 22kW-laddbox. För även om denna laddbox har högre effekt än din nuvarande elbil, kan det vara klokt att investera i den för framtiden. Kanske kommer du köpa en ny elbil inom några år, som tillåter högre effekt? Det är heller aldrig någon fara med en starkare laddbox än vad bilen klarar av – det är bilen som styr.

Laddbox elbil

Observera:

För installation av laddboxen krävs en behörig elinstallationsfirma.

Vad innerbär lastbalansering?

Lastbalanseringen mäter husets elförbrukning och ser även till att elbilsladdningen anpassas och optimeras efter hur mycket ström som förbrukas just för tillfället.

Exempelvis under dagen när husets elförbrukning är relativt hög, gör lastbalanseringen så att laddboxen inte använder full effekt. Under natten när det generellt sett inte förbrukas lika mycket el, ser lastbalanseringen till att laddboxen ger mer effekt.

Lastbalanseringen ser alltså till att du kan ladda bilen utan att huvudsäkringen blir överbelastad, eftersom att elbilsladdningen alltid anpassas efter utrymmet som finns ledigt.

Hur snabbt laddar laddboxen?

Så hur lång tid tar det egentligen att ladda elbilen hemma? Den exakta tiden beror dels på vilken laddbox du har, dels på vilken typ av elbil du har, dels på vilken laddeffekt laddboxen har och dels vilken laddeffekt bilen kan ta emot.

Du kan räkna ungefär:

  • En 3,7kW-laddbox laddar ungefär 20 mils elbilskörning över en natt och laddar en laddhybrid full på några timmar.
  • En 11kW-laddbox fulladdar en elbil på ungefär 5 till 8 timmar.
  • En 22kW-laddbox fulladdar en elbil på ungefär 1 till 2 timmar.

Vart ska jag placera laddboxen?

Ett smart tips är att placera laddboxen så att alla typer av elbilar har lätt till laddning (olika fabrikat har olika placering av själva laddluckan). Detta för att om du i framtiden byter elbil, fortfarande lätt ska kunna ladda den.

Även om laddboxen är framtagen för att sitta utomhus, kan det vara smart att placera den så skyddat som möjligt. Hålls laddboxen skyddad från väder och vind maximeras dess livslängd.

Laddbox elbil

Vad kostar en laddbox till elbil?

Det finns laddboxar i flera olika prisklasser, men räkna med mellan 5 000 och 15 000 kr. Utöver detta tillkommer kostnad för installation av själva laddboxen. Även här kan priset variera rejält, beroende på ditt hus elsystem med mera. Räkna med att installationskostnaden hamnar på mellan 2 000 och 10 000 kr.

Grönt skatteavdrag

Den 1 januari 2021 infördes dock ett nytt skatteavdrag för dig som vill installera en laddbox hemma. Detta innebär att du har möjlighet att göra skatteavdrag för laddboxen med upp till 50% av dina kostnader (maximalt 50 000 kr) när du köper en smart laddbox med installation.

Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen.

Läs mer på skatteverket.se >>

Du kanske också är intresserad av

Så lägger du en trädgårdsgång

Här får du veta hur du måste gå tillväga, steg för steg, när du ska anlägga en trädgårdsgång. En trädgårdsgång ska vara både vacker och funktionell och vilken typ av markbeläggning du ska välja när du ska lägga en gång b ...läs mer

upp