Vilken skruv används till vad?
Att välja rätt skruv till ditt projekt är inte alltid helt enkelt. Olika typer av material, dimensioner, grepp och huvudform spelar roll i valet av skruv. Här hittar du samlad information om de olika skruvsorterna och vilken skruv som passar till vad!
Universalskruv
Universalskruv delgängad – för sammanfogning av två trästycken
Pressar ihop delarna och ger en lätt indragning tack vare ytbehandling.
Universalskruv helgängad – för sammanfogning av olika material
Passar för trä, spånskivor, MDF-skivor, plast och metallprofiler. Ytbehandling ger lätt indragning.
Träskruv
Träskruvar är utmärkta för att sätta ihop trästycken med varandra, eller för att fästa skyltar och beslag på trä. Vissa träskruvar har även borrspets och självskärande gängor, som är optimalt anpassat till virkets egenskaper.
1. Träskruv med nedsänkt huvud – för sammanfogning och fäste av beslag och nyckelskyltar, med mera
Fördelen med de här skruvarna är att de tränger in djupt i virket och bildar en jämn yta med virket.
2. Träskruv med kullrigt huvud – för fäste utan sänkhål
3. Träskruv med kullerförsäkt huvud – för fäste av skyltar
Huvudet försänks till kanten.
4. Sexkant-träskruv – för fasta träförbindelser
Bra kraftöverföring vid inskruvningen.
5. Dekorskruv – för fäste av dekorbeslag och för dekorativa ändamål
6. Konstruktionsskruv – för trä
De extra långa skruvarna har utvecklats speciellt för konstruktioner i trä. Den skurna spetsen ger ett sprickfritt montage utan förborrning. Frässpår på skaftet gör skruven lätt att dra in.
7. Trallskruv – för trall
Läs mer om trallskruv här.
Övrig skruv för trä
Fransk träskruv
En skruv med sexkantigt huvud som passar för kraftiga infästningar i trä. Använd gärna en bricka under skruvhuvudet för att undvika att skruven dras för långt in i materialet.
Farmarskruv
Farmarskruv har ett sexkantigt skruvhuvud med en tätningsring under. Skruven används för att skruva plåt mot trä och tätningsringen gör att infästningen blir vattenskyddad.
Trallskruv
En förutsättning för att ditt bygge ska bli hållbart och hålla länge är att du har använt rätt skruv. Beroende på hur din konstruktion ska se ut och var den ska placeras geografiskt, har en stor betydelse för valet av trallskruv.
Geografiskt läge och klimat påverkar valet av trallskruv
Trä är ett levande material som sväller och krymper om vart annat, beroende på temperatur, vind och väta. Extra utsatt blir det i korrosionsutsatta områden, såsom stadsmiljö med höga avgashalter och havsnära miljö, där risken för rostangrepp är överhängande. Det är därför viktigt att välja rätt trallskruv, som inte påverkas av yttre faktor för ditt projekt.
Trallskruvar delas in i 1. Rostfri syrafast 2. Rostfri 3. Skruv med härdat och ytbehandlat stål. Det finns med andra ord olika rostskydd som passar i olika miljöer och träslag. De olika korrosionsklassificeringarna är uppmärkta på skruvförpackningarna.
Skruv med härdat och ytbehandlat stål:
- C2 – Lågt korrosionsvärde. För absolut skyddade miljöer (inomhus).
- C3 – Mindre korrosionsvärde. För små och skyddade projekt.
- C4 – Hög korrosionsvärde. För trall som är oskyddad och eller har markkontakt (ej havsnära miljöer).
- C5 – Mycket högt korrosionsvärde. För miljöer som permanent är fuktiga.
Rostfri skruv:
- A2 – Rostfri, påverkas inte i en allmän utomhusmiljö.
- A4 – Rostfri syrafast, påverkas inte av utomhusmiljö (för miljöer med hög Korrosivitet).
Virket påverkar valet av trallskruv
En generell regel när du ska köpa trallskruv är att använda en skruv som är dubbelt så lång som trallens tjocklek. Till altaner av hårda träslag, exempelvis ek, bör man alltid använda rostfri skruv som lättare kan följa virkets rörelser utan att gå av.
Metallskruv
Skruv/bult som tillsammans med mutter sammanfogar material med varandra.
1. Vagnsbult – för sammanfogning i trä
För lätta och tunga sammanfogningar i trä. Fyrkanten under huvudet förhindrar att bulten vrider sig när man drar åt muttern. Vagnsbultens rundade huvud skyddar mot skador och ger ett snyggt utseende.
2. Sexkantsbult – för starka infästningar
Sexkantsbultar och maskinskruvar används till alla typer av starka infästningar. Bulten fästs i antingen ett gängat mothåll eller en mutter. De har en hög hållfasthetsklass (hållfasthetsklass 8.8).
3. Maskinskruv med cylinderhuvud – för montage där skruven fästs rakt igenom
För alla lättare och medeltunga infästningar. Normalt sett används dessa skruvar vid montage där skruven fästs rakt igenom. Cylinderhuvudet gör att ytmaterialet inte spricker.
4. Maskinskruv med försänkt skalle – för lättare infästningar där skallen inte ska synas
Dessa skruvar används till lättare infästningar där skruvskallen inte ska synas. Vid tunt material (exempelvis tunna plåtar och profiler) bör dessa skruvar inte användas, eftersom risken är stor att det spricker.
Muttrar och brickor
5. Sexkantmutter
6. Kupolmutter
7. Vingmutter
8. Bricka
9. Fjäderbricka
10. Tandad låsbricka
Plåtskruv
Med plåtskruvar kan du fästa tunna material som plåtar och plåtbeklädnader, men även plasttavlor. Plåtskruvar är tillverkade av härdat stål. Hos HORNBACH finns plåtskruvar även i rostfritt stål A2.
Plåtskruvar och plåt-borrskruvar har plåtskruvsgängor med borrspets. Med den skär, och formar de sina gängor själva. Beroende på materialets tjocklek rekommenderar vi dock att du förborrar ett hål vid startpunkten. Diametern bör vara mindre än skruvens diameter.
1. Plåtskruv med försänkt skalle
2. Sexkantsplåtskruv
3. Kullerförsänkt plåtskruv
Gipsskruv
Gipsskruvar används för infästning av gipskartong- eller gipsfiberskivor. De är av stål och är ytbehandlade. Den här speciella ytbehandlingen når upp till alla krav på fuktiga byggarbetsplatser och fukt från spackelmassa och förhindrar att det bildas rost.
Beroende på underkonstruktionen har gipsskruvar olika skruvgängor:
1. Fingängad gipsskruv – för gipsskivor mot stålreglar
Speciellt för gipsskivor på stomme (metallstommar).
2. Gipsskruv med grova gängor – för gipsskivor mot träreglar
Speciellt för gipsskivor på trästomme.
3. Gipsskruv – för gipsfiberskivor
Speciellt för förstärkta gipsfiberskivor. De frästa spåren på undersidan av huvudet gör att de lätt kan skruvas in. De speciella hög-djup-gängorna ger ett perfekt fäste.
4. Gipsskruv med borrspets – för gipsfiberskivor mot stålreglar
Speciellt för gipsfiberskivor på metallstomme med 2mm tjocklek.
5. Diamantskiveskruvar med motsatta gängor – för hårdgipsskivor
Speciellt för fäste av hårdgipsskivor.
Skruv- och vinkelkrok
Dessa skruvar har en ring eller hake istället för ett huvud. Väggskåp, gungor och tvättlinor kan sättas upp på ett bra och säkert sätt. För att lasten verkligen ska hålla används dessa krokar, förutom vid trämaterial, alltid tillsammans med passande plugg.
Samlad kunskap om skruvar
Vanligtvis består en skruv av ett cylindriskt stift eller en bult som är försedd med gängor. De här gängorna har en extremt bra hållkraft och med hjälp av friktion och kraft är det möjligt att fästa två eller flera föremål i varandra. Skruvar skiljer sig åt när det gäller metallen de är tillverkade av, formen på spåren samt gängorna.
Skruvarnas material
När det gäller materialet på skruvarna skiljer man mellan tre huvudgrupper:
- Stål är standardmaterialet för normalt slitage. Skruvar av stål ytbehandlas för det mesta. De ytbehandlingar som oftast används är galvaniskt förzinkade eller gulkromade. De används mestadels inomhus.
- Rostfria skruvar och muttrar är helt rostfria och används främst utomhus. Man skiljer på rostfritt stål A2 och rostfritt stål A4. På båda sorterna handlar det om en krom-nickel-legering.
- Mässing är en koppar-zink-legering som inte rostar. Skruvar av det här materialet finns blanka eller galvaniskt förädlade (förnicklade eller förkromade). Mässingskruvar används i badrum och vid synliga montage både inom- och utomhus.
Skruvspår
För att kunna skruva i skruvarna har de olika typer av spår. Det enkla skruvspåret (1) har genom tiden kompletteras med ytterligare typer av spår. Först bredde skruven med krysspår ut sig. Den tillät en rationell inskruvning med elektriska skruvdragare. Ytterligare förbättringar blev det med (2) phillips-, (3) pozidriv- och (4) torx-skruvar. När det gäller maskinskruvar är insexkantskruvar (5) vanliga.
1. Spår
2. Phillips
3. Pozidriv
4. Torx
5. Insex
Skruvhuvuden
Beroende på vilken funktion skruven ska fylla finns det olika former på skruvhuvudena. Försänkta skruvar passar speciellt om du vill undvika skador – huvudet försvinner i virket och är helt slätt. Cylinderskruvar har ett helt runt huvud och används oftast inom metallindustrin och elektriska hantverk. Skruvar med rund skalle (även pan head-skruvar) används där underlaget inte får tryckas in. Detta innebär att skruvhuvudet inte gräver in sig i materialet utan ligger utanpå. Trumpethuvudet är extra bra till gipskartongskivor. Den speciella formen på skruvhuvudet gör att ytan inte trycks in av huvudet utan ligger utanpå skivan.
1. Linshuvud
2. Pan head
7. Trumpethuvud
Skruvgängor
Skruvgängorna kan delas in i följande tre undergrupper:
- Metriska ISO-gängor: Kräver förformade gängor eller en mutter att kontra med. Kallas i vardagligt tal för M-gänga.
- Trägängor: Har oftast en vass spets som i kombination med skärande gängor lätt dras in i olika trämaterial.
- Plåtskruvsgängor: Formar eller skär sig sina motgängor själv.
Skruvmått
Välj alltid passande storlek på skruvarna till ditt projekt, så lyckas du enklare med arbetet. Skruvarnas mått anges alltid i två mått i mm.
Till exempel 4,5 x 45. Detta innebär att skruven har en diameter på 4,5mm och är 45mm lång.
Skruvarnas längd anges alltid på längden från gängornas spets till överkanten på huvudet, alltså så som den sitter i arbetsstycket.
Välj rätt skruvmejsel
Storleken är avgörande: välj alltid en passande skruvmejsel till storleken på skruvhuvudet (1).
En för liten skruvmejsel (2) skadar skruvens spår och gör det svårare att vrida skruven.
En för stor skruvmejsel (3) skadar arbetsstycket.
Certifiering för skruvar
De viktigaste mekaniska egenskaperna nämns med en tvåsiffrig nummerkombination när det gäller stålskruvar. Det kallas för hållfasthetsklassen.
Hållfasthetsklass 8.8 står för:
- Hög draghållfasthet (800 N/mm²)
- Hög sträckgräns (640 N/mm²)
- Plikt med stämplingen 8.8 på huvudet
- Plikt med stämpling av tillverkarens markering
DIN-standarder för skruvar:
DIN 84
Gängskruvar enligt DIN 84 har ett cylinderhuvud och metriska ISO-gängor. De skruvas in med en spårskruvmejsel. Kontrar du med en mutter behöver du dessutom en skiftnyckel eller hylsnyckelsats. Du använder dem oftast till lätta infästningar av metall, plast eller liknande material.
DIN 95
Träskruvar enligt DIN 95 har ett linshuvud med spår eller en I-stjärna. De används till alla lätta infästningar i olika träsorter. På grund av den speciella huvudformen är dessa skruvar för det mesta synliga.
DIN 96
DIN 96-träskruvar är försedda med ett halvrunt huvud och ett spår. De används överallt där huvudet på skruven måste uppfylla ett motsvarande tryck. Även dessa skruvar (huvudena) är för det mesta synliga.
DIN 571
DIN 571-sexkantträskruvar är träskruvar med ett sexkanthuvud som dras åt med en skiftnyckel eller hylsnyckelsats (spärrnyckel). Dessa skruvar används till alla tunga infästningar i trä. I förbindelse med motsvarande pluggar kan de även användas i betong eller sten. DIN 571 kallas även "Nyckelskruvar“.
DIN 603
DIN 603-planrundhuvudskruvar med fyrkantsansats under huvud och mutter. Mer kända är de här skruvarna som "låsskruvar". Planrundhuvudet skyddar mot en demontering. Därför användes de här skruvarna ofta till infästning av dörrlås förr i tiden. Idag är det här huvudet framförallt till för att undvika skador. Skruven används överallt där två trädelar ska sättas ihop med skruvar som sitter rakt igenom (exempelvis stolpar och bjälkar). De medlevererade muttrarna används att kontra med. Fyrkanten under huvudet förhindrar att skruven snurrar när man skruvar fast den.
Tips: använd brickor för att höja trycket och dessutom för att skydda materialet mot skador.
DIN 931
DIN 931-sexkantstålskruven kallas ofta felaktigt för "maskinskruv“. Skillnaden mot maskinskruvar är hållfasthetsklassen 8.8 som garanterar en hög draghållfasthet och sträckgräns. De kan användas i alla förformade metriska ISO-gängor eller vid fäste rakt igenom. Tack vare sin höga hållfasthet dras de oftast fast med en hylsnyckelsats eller med en insexnyckel. DIN 931-skruvar är delgängade och har ett sexkanthuvud.
DIN 933
DIN 933-stålskruvar är identiska med DIN 931-skruvarna. Den enda skillnaden är att de är helgängade och därför oftast skruvas fast i befintliga motgängor.
DIN 963
DIN 963-gängskruvar är skruvar med metriska ISO-gängor, ett sänkhuvud och har dessutom ett enkelt spår. Sänkhuvudet gör att du kan försänka skruven jämns med materialet (oftast profiler, tunna bleck, metaller med mera).
DIN 965
DIN 965-gängskruvar är nästan identiska med DIN 963-skruvarna. Tack vare krysspåret kan du även bearbeta dem maskinellt, och därför kan du även använda dem inom industriell masstillverkning.
DIN 912
Det tydliga kännetecknet för DIN 912-skruvarna är cylinderhuvudet med insex-fattning. Den här skruven har metriska ISO-gängor och är antingen helgängade eller delgängade. De används exempelvis där en insexskruv inte kan användas på grund av att verktyget tar för stor plats. Svåråtkomliga ställen (exempelvis i motorer, och maskiner) är utmärkta användningsområden.
DIN 7504
DIN 7504-borrskruvar har metallgängor, som formar, klämmer och skär sina motgängor själv. Huvudformerna är lika mångsidiga som deras spår. Hos HORNBACH hittar du dessa i utföranden med sänkhuvud och krysspår eller som sexkanthuvud. Överallt där du vill få en stabil infästning med bleck eller profiler bör du använda dessa skruvar.
Vilken skruvmejsel ska jag välja?
Bra handverktyg hör hemma i alla hushåll! Oavsett om det handlar om att dra åt en skruv eller att montera möbler så kommer du någon gång behöva en skruvmejsel! Vi tipsar dig om vilken skruvmejsel du behöver ha i ditt hushåll – beroende på vad du ska göra!
Skruvmejslar används till att dra åt och lossa skruvar – oavsett om det handlar om krysskruvar, tolv- eller sexkantsskruvar eller andra utföranden, finns det passande bits för alla skruvar i vårt sortiment.
Spårskruvmejsel
Spårskruvmejsel, även kallad plattskruvmejsel, passar till spårskruvar.
Kryssmejsel
Kryssmejsel, även kallad stjärnmejsel, passar till speciella krysskruvar som phillipsskruvar och pozidriv.
Torx-mejsel (TX)
Torxmejseln passar till de sexkants, stjärnformade torxskruvarna.
Tolvkantsskruvmejsel (XZN)
En mejsel för tolvkantsskruvar.
Sexkantsskruvmejsel
Sexkantsskruvmejseln passar logiskt nog till sexkantsskruvar.
Skruvmejslar med specialfunktioner
Smarta medhjälpare i hemmafixarens vardag! Följande funktioner finns som tillval för skruvmejslarna ovan:
Isolering
- För att minska risken för en elektrisk stöt finns det isolerade skruvmejslar. Framför allt vid elektriska installationer bör du använda en skruvmejsel som är tillåten för arbete under spänning!
Magnetisk klinga
- Praktiskt, helt enkelt! Vissa skruvmejslar har en magnetisk klinga. Därmed hålls skruvhuvudena mot verktyget lättare och man undviker att tappa skruven!