0 Önskelista 0 Varukorg

Så väljer du rätt sorts skruv

Välja skruv

Så små men ändå starka – skruvar! De ser inte speciella ut, och för det mesta är de till och med osynliga – men ändå är det svårt att vara utan dem. I varje skruv ligger det en komplex, teknisk process bakom, och de olika skruvarna har olika egenskaper som skiljer dem åt. Med oss lär du dig mer om skruv!

Lästid: 7 min. Se vårt skruvsortiment

Vilken skruv används till vad?

Att välja rätt skruv till ditt projekt är inte alltid helt enkelt. Olika typer av material, dimensioner, grepp och huvudform spelar roll i valet av skruv. Här hittar du samlad information om de olika skruvsorterna och vilken skruv som passar till vad!


Universalskruv

Universalskruv med skaft – för förbindelse av två trädelar utan sprickbildning
Lågt inskruvningsmoment och lätt indragning tack vare glidande ytbehandling.

Universalskruv utan skaft – för förbindelse av samtliga trämaterial
Lågt inskruvningsmoment och lätt indragning tack vare glidande ytbehandling. Även för spånskivor, MDF-skivor, plast och tunna bleck- och metallprofiler.

Universalskruv

Träskruv

Träskruvar är utmärkta för att sätta ihop trädelar med varandra, eller för att fästa skyltar och beslag på trä. Vissa träskruvar har även borrspets och självskärande gängor, som är optimalt anpassat till virkets egenskaper.

1. Träskruv med nedsänkt huvud – för förbindelse och fäste av beslag och nyckelskyltar, med mera
Fördelen med de här skruvarna är att de tränger in djupt i virket och bildar en jämn yta med virket.

2. Träskruv med halvrunt huvud – för fäste utan sänkhål

3. Träskruv med linshuvud – för fäste av skyltar
Huvudet sänks till kanten.

4. Sexkant-träskruv – för fasta träförbindelser
Bra kraftöverföring vid inskruvningen.

5. Dekorskruv – för fäste av dekorbeslag och för dekorativa ändamål

6. Konstruktionsskruv – för träbygge
De extra långa skruvarna har utvecklats speciellt för träbygge. Den inbyggda skärkanten kan snabbt och säkert bearbetas utan att du behöver förborra. Frässpår på skaftet minskar inskruvningsmomentet märkvärt.

7. Trallskruv och justerskruv – för trall
Läs mer om trallskruv nedan.

Träskruv

Trallskruv

En förutsättning för att ditt bygge ska bli hållbart och hålla länge är att du har använt rätt skruv. Beroende på hur din konstruktion ska se ut och var den ska placeras geografiskt, har en stor betydelse för valet av trallskruv.

Geografiskt läge och klimat påverkar valet av trallskruv
Trä är ett levande material som sväller och krymper om vart annat, beroende på temperatur, vind och väta. Extra utsatt blir det i korrosionsutsatta områden, såsom stadsmiljö med höga avgashalter och havsnära miljö, där risken för rostangrepp är överhängande. Det är därför viktigt att välja rätt trallskruv, som inte påverkas av yttre faktor för ditt projekt.

Trallskruvar delas in i 1. Rostfri syrafast 2. Rostfri och 3. Skruv med härdat och ytbehandlat stål. Det finns med andra ord olika rostskydd som passar i olika miljöer och träslag. De olika korrosionsklassificeringarna är uppmärkta på skruvförpackningarna.

Skruv med härdat och ytbehandlat stål:

 • C2 – Lågt korrosionsvärde. För absolut skyddade miljöer (inomhus).
 • C3 – Mindre korrosionsvärde. För små och skyddade projekt.
 • C4 – Hög korrosionsvärde. För trall som är oskyddad och eller har markkontakt (ej havsnära miljöer).
 • C5 – Mycket högt korrosionsvärde. För miljöer som permanent är fuktiga.

Rostfri skruv:

 • A2 – Rostfri, påverkas inte i en allmän utomhusmiljö.
 • A4 – Rostfri syrafast, påverkas inte av utomhusmiljö (för miljöer med hög Korrosivitet).

Virket påverkar valet av trallskruv
En generell regel när du ska köpa trallskruv är att använda en skruv som är dubbelt så lång som trallens tjocklek.

Välja skruv

Metallskruv

Metallskruvar med metriska ISO-gängor förbinder med det motsvarande stycket med innergängor som exempelvis en mutter, samtliga material med varandra.

1. Låsskruv med fyrkantshals – för träförbindelser
För lätta och tunga träförbindelser. Fyrkanten under huvudet förhindrar att skruven vrider sig när man drar åt muttern. Skruvbultens rundhuvudet skyddar mot skador (inga öppna gängändar eller öppna skruvhuvuden).

2. Sexkantskruv – för stabila förbindelser
Sexkantskruvar och maskinskruvar används till alla stabila förbindelser. Vid infästning där skruven skjuts igenom kan de fästas i en förformad motgänga, eller kontras med en mutter. De har en hög hållfasthetsklass (hållfasthetsklass 8.8).

3. Cylinderhuvudsskruv – för montage där skruven fästs rakt igenom
För alla lättare och medeltunga infästningar. Normalt sett används dessa skruvar vid montage där skruven fästs rakt igenom. Cylinderhuvudet gör att ytmaterialet inte spricker.

4. Sänkskruv – för lätt infästning med dolda förbindelser
Dessa skruvar används till alla lätta infästningar där förbindelsen inte ska synas. Vid tunt material (exempelvis tunna plåtar och profiler) bör dessa skruvar inte användas, eftersom risken är stor att det spricker.

Muttrar och brickor

5. Sexkantmutter
6. Hattmutter
7. Vingmutter
8. Bricka
9. Fjäderbricka
10. Tandad låsbricka

Metallskruv

Plåtskruv

Med plåtskruvar kan du fästa tunna delar som plåtar och plåtbeklädnader, men även plasttavlor. Plåtskruvar är tillverkade av härdat stål. Hos HORNBACH finns plåtskruvar även i rostfritt stål A2.

Plåtskruvar och plåt-borrskruvar har plåtskruvsgängor med borrspets. Med den skär, och formar de sina gängor själva. Beroende på materialets tjocklek rekommenderar vi dock att du förborrar ett hål vid startpunkten. Diametern bör vara mindre än skruvens diameter. På borrskruv faller detta eventuellt bort.

1. Plåtskruv med sänkhuvud
2. Sexkantsplåtskruv
3. Plåtskruv med linshuvud

Plåtskruv

Gipsskruv

Gipsskruvar används för infästning av gipskartong- eller gipsfiberskivor. De är av stål, och dess yta är fostaterad. Den här speciella ytbehandlingen når upp till alla krav på fuktiga byggarbetsplatser och fukt från spackelmassa, och förhindrar att det bildas rost.

Beroende på underkonstruktionen har gipsskruvar olika skruvgängor:

1. Fingängad gipsskruv – för gipskartongskivor mot stålreglar
Speciellt för gipskartongskivor på stomme (metallstommar).

2. Gipsskruv med grova gängor – för gipskartongskivor mot träreglar
Speciellt för gipskartongskivor på trästomme.

3. Gipsskruv – för gipsfiberskivor
Speciellt för förstärkta gipsfiberskivor. De frästa spåren på undersidan av huvudet gör att de lätt kan skruvas in. De speciella hög-djup-gängorna ger ett perfekt fäste.

4. Gipsskruv med borrspets – för gipsfiberskivor mot stålreglar
Speciellt för gipsfiberskivor på metallstomme med 2mm tjocklek.

5. Diamantskiveskruvar med motsatta gängor – för hårdgipsskivor
Speciellt för fäste av hårdgipsskivor.

Gipsskruv

Skruv- och vinkelkrok

Dessa skruvar har en ring eller hake istället för ett huvud. Väggskåp, gungor och tvättlinor kan sättas upp på ett bra och säkert sätt. För att lasten verkligen ska hålla används dessa krokar, förutom vid trämaterial, alltid tillsammans med passande plugg.

Se vårt sortiment av skruv- och vinkelkrokar här >>

Skruv och vinkelkrok

Samlad kunskap om skruvar

Vanligtvis består en skruv av ett cylindriskt stift eller en bult som är försedd med gängor. De här gängorna har en extremt bra hållkraft och med hjälp av friktion och kraft är det möjligt att fästa två eller flera förmål i varandra. Skruvar skiljer sig åt när det gäller metallen de är tillverkade av, formen på spåren samt gängorna.

När det gäller materialet på skruvarna skiljer man mellan tre huvudgrupper:

 • Stål är standardmaterialet för normalt slitage. Skruvar av stål ytbehandlas för det mesta. De ytbehandlingar som oftast används är galvaniskt förzinkade eller gulkromade. De används mestadels inomhus.
 • Rostfria skruvar och muttrar är helt rostfria och används främst utomhus. Man skiljer på rostfri stål A2 och rostfri stål A4. På båda sorterna handlar det om en krom-nickel-legering.
 • Mässing är en koppar-zink-legering som inte rostar. Skruvar av det här materialet finns blanka eller galvaniskt förädlade (förnicklade eller förkromade). Mässingskruvar används i badrum och inom- och utomhus.

För att kunna bearbeta skruvarna har de olika typer av spår. Det enkla skruvspåret (1) har genom tiden kompletteras med ytterligare typer av spår. Först bredde skruven med krysspår ut sig. Den tillät en rationell inskruvning med elektriska skruvdragare. Ytterligare förbättringar blev det med (2) phillips-, (3) pozidriv- och (4) torx-skruvar. När det gäller maskinskruvar är insexkantskruvar (5) vanliga.

1. Spår

2. Phillips

3. Pozidriv

4. Torx

5. Insex

Skruvspår

Beroende på vilken insats skruven behöver finns det olika former på skruvhuvudena. Sänkskruvar passar speciellt om du vill undvika skador – huvudet försvinner i virket och är helt slätt. Cylinderskruvar har ett helt runt huvud och används oftast inom metallindustrin och elektriska hantverk. Skruvar med rund skalle (även pan head-skruvar) används där underlaget inte får tryckas in. Detta innebär att skruvhuvudet inte gräver in sig i materialet utan ligger utanpå. Trumpethuvudet är extra bra till gipskartongskivor. Den speciella formen på skruvhuvudet gör att skivorna inte trycks in av huvudet utan ligger utanpå skivan.

1. Linshuvud

2. Pan head

3. Halvrunt huvud

4. Sexkantshuvud

5. Skruvbult rundhuvud

6. Nedsänkt huvud

7. Trumpethuvud

Skruvhuvuden

Skruvgängorna kan delas in i följande tre undergrupper:

Välj alltid passande storlek på skruvarna till ditt projekt, Så lyckas du enklare med arbetet. Skruvarnas mått är tydliga och lätta att reglera. Det anges alltid två mått i mm.

Till exempel 4,5 x 45. Detta innebär att skruven har en diameter på 4,5mm och är 45mm lång.

Skruvarnas längd beror alltid på längden från gängornas spets till överkanten på huvudet, alltså så som den sitter i arbetsstycket.

Skruvmått

Storleken är avgörande: välj alltid en passande skruvmejsel till storleken på skruvhuvudet (1).

En för liten skruvmejsel (2) skadar skruvens spår och gör det svårare att vrida skruven.

En för stor skruvmejsel (3) skadar arbetsstycket.

Skruvmejsel

Certifiering för skruvar

De viktigaste mekaniska egenskaperna nämns med en tvåsiffrig nummerkombination när det gäller stålskruvar. Det kallas för hållfasthetsklassen.
Hållfasthetsklass 8.8 står för:

 • Hög draghållfasthet (800 N/mm²)
 • Hög sträckgräns (640 N/mm²)
 • Plikt med stämplingen 8.8 på huvudet
 • Plikt med stämpling av tillverkarens markering

DIN-standarder för skruvar:

Gängskruvar enligt DIN 84 har ett cylinderhuvud och metriska ISO-gängor. De skruvas in med en spårskruvmejsel. Kontrar du med en mutter behöver du dessutom en skruvnyckel. Du använder dem oftast till lätta förbindelser av metall, plast eller liknande material.

Träskruvar enligt DIN 95 har ett linshuvud med spår eller en I-stjärna. De används till alla lätta infästningar i olika träsorter. På grund av den speciella huvudformen är dessa skruvar för det mesta synliga.

DIN 96-träskruvar är försedda med ett halvrunt huvud och ett spår. De används överallt där huvudet på skruven måste uppfylla ett motsvarande tryck. Även dessa skruvar (huvudena) är för det mesta synliga.

DIN 571-sexkantträskruvar är träskruvar med ett sexkanthuvud som dras åt med en skiftnyckel eller hylsnyckelsats (spärrnyckel). Dessa skruvar används till alla tunga infästningar i trä. I förbindelse med motsvarande pluggar kan de även användas i betong eller sten. DIN 571 kallas även "Nyckelskruvar“.

DIN 603-planrundhuvudskruvar med fyrkantsansats under huvud och mutter. Mer kända är de här skruvarna som "låsskruvar". Planrundhuvudet skyddar mot en demontering. Därför användes de här skruvarna ofta till infästning av dörrlås förr i tiden. Idag är det här huvudet framförallt till för att undvika skador. Skruven används överallt där två trädelar ska sättas ihop med skruvar som sitter rakt igenom (exempelvis stolpar och bjälkar). De medlevererade muttrarna används att kontra med. Fyrkanten under huvudet förhindrar att skruven snurrar när man skruvar fast den.

Tips: använd brickor för att höja trycket och dessutom för att skydda materialet mot skador.

DIN 931-sexkantstålskruven kallas ofta felaktigt för "maskinskruv“. Skillnaden mot maskinskruvar är hållfasthetsklassen 8.8 som garanterar en hög draghållfasthet och sträckgräns. De kan användas i alla förformade metriska ISO-gängor eller vid fäste rakt igenom. Tack vare sin höga hållfasthet dras de oftast fast med en hylsnyckelsats eller med en insexnyckel. DIN 931-skruvar är delgängade och har ett sexkanthuvud.

DIN 933-stålskruvar är identiska med DIN 931-skruvarna. Den enda skillnaden är att de är helgängade och därför oftast skruvas fast i befintliga motgängor.

DIN 963-gängskruvar är skruvar med metriska ISO-gängor, ett sänkhuvud och har dessutom ett enkelt spår. Sänkhuvudet gör att du kan sänka skruven jämns med materialet (oftast profiler, tunna bleck, metaller med mera).

DIN 965-gängskruvar är nästan identiska med DIN 963-skruvarna. Tack vare krysspåret kan du även bearbeta dem maskinellt, och därför kan du även använda dem inom industriell masstillverkning.

Det tydliga kännetecknet för DIN 912-skruvarna är cylinderhuvudet där en insex oftast är inarbetad. Den här skruven har metriska ISO-gängor och är antingen helgängade eller delgängade. De används exempelvis där en insexskruv inte kan användas på grund av att verktyget tar för stor plats. Svåråtkomliga ställen (exempelvis i motorer, och maskiner) är utmärkta användningsområden.

DIN 7504-borrskruvar har metallgängor, som formar, klämmer och skär sina motgängor själv. Huvudformerna är lika mångsidiga som deras spår. Hos HORNBACH hittar du dessa i utföranden med sänkhuvud och krysspår eller som sexkanthuvud. Överallt där du vill få en stabil infästning med bleck eller profiler bör du använda dessa skruvar.

Se HORNBACHs stora sortiment av skruv och bult Köp skruv och bult i webbshoppen

Vilken skruvmejsel ska jag välja?

Bra handverktyg hör hemma i alla hushåll! Oavsett om det handlar om att dra åt en skruv eller att montera möbler så kommer du någon gång behöva en skruvmejsel! Vi tipsar dig om vilken skruvmejsel du behöver ha i ditt hushåll – beroende på vad du ska göra!

Skruvmejslar används till att dra åt och lossa skruvar – oavsett om det handlar om krysskruvar, tolv- eller sexkantsskruvar eller andra utföranden, finns det passande bits för alla skruvar i vårt sortiment.

Skruvmejsel

Spårskruvmejsel

Spårskruvmejsel, även kallad plattskruvmejsel, passar till spårskruvar.

Kryssmejsel

Kryssmejsel, även kallad stjärnmejsel, passar till speciella krysskruvar som phillipsskruvar och pozidriv.

Torx-mejsel (TX)

Torxmejseln passar till de sexkants, stjärnformade torxskruvarna.

Tolvkantsskruvmejsel (XZN)

En mejsel för tolvkantsskruvar.

Sexkantsskruvmejsel

Sexkantsskruvmejseln passar logiskt nog till sexkantsskruvar.

Skruvmejslar med specialfunktioner

Smarta medhjälpare i hemmafixarens vardag! Följande funktioner finns som tillval för skruvmejslarna ovan:

Isolering

 • För att minska risken för en elektrisk stöt finns det isolerade skruvmejslar. Framför allt vid elektriska installationer bör du använda en skruvmejsel som är tillåten för arbete under spänning!

Magnetisk klinga

 • Praktiskt, helt enkelt! Vissa skruvmejslar har en magnetisk klinga. Därmed hålls skruvhuvudena mot verktyget lättare och man undviker att tappa skruven!

Se HORNBACHs stora sortiment av skruvmejslar Köp skruvmejsel i webbshoppen

Mer om verktyg

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x