Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-03 klockan 08:55. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Sommar i trädgården – tips & råd

Sommar i trädgården – tips & råd

Din trädgård blommar, tomaterna är mogna, din gräsmatta är frodigt grön – men ge inte dig själv en paus! För på sommaren finns det alltid något att göra i trädgården. Här går vi igenom vad som behöver göras i trädgården under sommaren.

Underhålla & skörda

Under sommaren är det underhåll av trädgården som gäller. Vattna, rensa, ansa, gallra och beskära. Vattna det som är torrt och klipp bort det som har vissnat – för att ge utrymme för nya växter. Och sen till det bästa av allt – under sommaren kan du skörda en stor del av det du planterade tidigare under året!

Skörda grönsaker, rotfrukter, bär och frukt

Under sommaren kan du skörda massa härliga godsaker. Glöm inte av att vattna plantorna regelbundet, för att grönsakerna ska bli så fina som möjligt. Ett tips är att lägga nyklippt gräs mellan raderna av grönsaker i landet. Det tillför näring och håller borta ogräs.

Exempel på grönsaker, rotfrukter, bär och frukt som skördas under sommaren:

Om du har en stor skörd som du inte hinner konsumera direkt – se till att ta tillvara på den genom att safta, sylta, lägga in, konservera och frysa in.

Skörda

Observera:

Trädgårdsväxter från Omnia Garden går att köpa i webbshoppen.

Ställ ut dina plantor

Under försommaren är det läge att sätta ut plantorna. Men precis som vi människor, är även plantorna känsliga för solen och kan bränna sig.

Det är därför lämpligt att låta plantorna avhärdas innan de planteras ut i krukor och rabatter. Det gör du genom att långsamt vänja plantorna vid sol, regn och blåst. Ställ dem på en vindskyddad och halvskuggig plats de första dagarna. Du kan också lägga en fiberduk över plantorna för att skydda dem mot sol och kalla nätter.

Sommar i trädgården

Ta tillvara på regnvatten

Vatten är något vi ska vara rädda om, speciellt under torra perioder. Men för att dina plantor ska växa ordentligt behöver de vatten. Så hur gör du då för att inte slösa på vatten och samtidigt hålla dina växter vid liv?

En regntunna tar tillvara på regnet och förser sedan trädgården med vatten, genom exempelvis en kran. Använd sedan regnvattnet till att vattna dina växter. Tänk också på att vattna med en kanna istället för med vattenslangen, för att spara vatten.

Sommar i trädgården

Klippa gräsmattan

Under sommaren växer och frodas din gräsmatta – men även ogräset! Det är därför viktigt att inte slarva med regelbunden klippning av gräsmattan. Det är svårt att säga exakt hur ofta du bör klippa gräsmattan, men i maj och juni, som är den huvudsakliga växtperioden, kan du behöva klippa gräset två gånger i veckan.

Läs mer om rätt klipphöjd för gräsmattor, och hur du klipper dem >>

Gallra & beskära äppelträd

Om du har fruktträd i trädgården behöver de gallras på frukt, för att skörden ska kunna utvecklas ordentligt. Varje frukt du behåller, behöver tillräckligt med plats för att kunna växa.

Du kan börja med att skaka fruktträden och försöka få hälften av karten att falla till marken. Funkar inte det behöver du gallra. Äppelträd gallras så att du får plats med ungefär en näve mellan varje kart. Detta betyder med största sannolikhet att du behöver ta bort några äpplekart på varje gren. Spara då det största och finaste, och ta bort de andra.

När beskär man äppelträd?

Äppelträd och andra fruktträd beskärs under JAS-perioden. Det vill säga juli, augusti och september.

Beskära

Sensommaren är en perfekt tid att beskära buskar, prydnadsträd och fruktträd. Körsbärs-, plommon-, aprikos- och persikoträd behöver inte beskäras lika mycket som exempelvis ett äppelträd, men beskär dem lite lätt för att släppa in ljus och luft i trädkronan.

Plantera fruktträd

Plocka ogräs & klippa häcken

Tidig sommar, runt midsommar, är den perfekta tiden att formklippa din häck. Se alltid till att använda en jordfelsbrytare till eldrivna häcksaxar, och var försiktig när du klipper så att inte sladden till maskinen hamnar i vägen (gäller såklart inte batteridrivna häcksaxar och bensindrivna häcksaxar).

Rensa ogräs

Fortsätt rensa ogräs även under sommaren, så att ogräset inte konkurrerar med dina blommor och grönsaker.

Se vårt sortiment av ogräsverktyg >>

Klippa häcken

Så höstgrönsaker & plantera nytt

På sommaren är det dags att börja tänka på höstens grönsaker. I juni kan du exemplevis så följande grönsaker:

Sommar i trädgården
Sommar i trädgården

Om du vill lagra rödbetor, bör du så dem i mitten av juni och skörda dem i slutet av oktober. Och det finns ännu mer att göra i juni! Följade grönsaker kan planteras:

Skörda & beskär hallonbuskar

I juli bör du ägna dig åt hallonen. Skördade hallonbuskar beskärs ner. Du bör lämna cirka 10 nya skott per meter. Detta säkerställer att du kommer att få en riklig skörd nästa år igen.

Plantera växter för nästa säsong

Sensommaren är den perfekta tiden att plantera perenner, buskar och träd. Då hinner de rota sig ordentligt innan vintern kommer, och får en bra start nästkommande år.

Det är alltså optimalt att skapa en ny buskplantering eller trädgårdsrabatt under sensommaren. Så se till att inte vänta för långt in på hösten innan du planterar nytt, då växterna behöver god tid på sig innan vintern kommer.

Plantera i trädgården

Gödsla på sommaren

Den stora gödningssäsongen är egentligen under våren, men även under sommaren beöver trädgården näring. I tabellen nedan ser du vilken typ av näring olika delar av trädgården behöver under sommaren.

I trädgården:

I krukor och blomlådor:

Tips:

Håll rådjur och harar borta från din rabatt med hjälp av blodmjöl. Sprid bara ut det ytligt, i de rabatter du vill skydda.

Balkongväxter på sommaren

Beroende på balkongens orientering har balkongväxter det inte alltid lätt. På södra sidan skiner solen skoningslöst, och alla växter klarar inte av det. Brännskador, värmeuppbyggnad och torkstress kan bli konsekvenserna.

Men det betyder inte att du behöver klara dig utan blommande blommor med balkong i söderläge. Det finns även exemplar bland balkongväxterna som älskar solen.

Växter som är värmetåliga och lämpliga för balkonger:

Blomlådor & balkonglådor

Medelhavsörter är också väldigt bra på att absorbera värme. I en liten högbädd eller i krukor kan du odla klassiker som rosmarin, timjan och oregano. Då har du ljuvliga örter nära till hands när du lagar mat och grillar.

Du kanske också är intresserad av

upp