Låt naturen ha sin gång

Du har det din trädgård behöver.

Låt naturen ha sin gång.
Din trädgård ger dig så mycket, så ge nåt tillbaka. Eftersom du har det i dig, har du mycket att erbjuda. Ett unikt näringsämne slumrar djupt inom dig. Helt naturligt, gratis och alltid tillgängligt – ditt urin.
Gödsla med guldvatten

Kan man använda urin för att gödsla? Svaret är ja! Urin är ett effektiv gödsel som kan göra underverk för din trädgård. På denna sida får du lära dig om fördelarna med det så kallade guldvattnet och hur du använder det på rätt sätt för att få en grönskande och frisk trädgård. Läs mer här >>

Miljoner frön. En trädgård.

  • 
				Brännässla

    Brännässla, ett naturligt gödningsmedel som växer helt gratis i naturen. Kan plockas tidigt på våren och under hela säsongen. Växer i sol till halvskugga i näringsrik jord, exempelvis i rabatter och på ängar.

    Använd brännässlan till att göra gödningsmedel till övriga växter i trädgården, eller gör ett avkopplande bad med nässlor och röllika >>

  • 
				Maskros

    Maskros, en ingrediens till din sallad som växer helt gratis i naturen. Kan plockas från tidig vår till sensommaren, men är godast i början av säsongen.

    Använd färska maskrosblad som substitut till ruccola. Om de smakar beskt kan du låta dem dra i vinäger och honung i ett par timmar. Du kan även koka te på bladen, göra pesto eller varför inte maskrosvin?

  • 
				Tistel

    Tistel, en växt som pollinerare och andra nyttoinsekter verkligen gillar, och som växer helt gratis i naturen. Blommar under senare delen av sommaren och ger bina ett tillskott av nektar. Låt tisteln vara ifred i delar av trädgården och bidra till den biologiska mångfalden.

  • 
				Röllika

    Röllika, en läkande ört som växer helt gratis i naturen. Kan plockas från vår till höst. Växer på soliga och torra platser, exempelvis på sandiga stigar i söderläge.

    Röllika anses vara en gammal medicinalväxt och du kan exempelvis göra ett avkopplande bad med röllika och nässlor >>

  • 
				Fingerborgsblomma

    Fingerborgsblomma, en elegant och ståtlig växt med stora klockformade blommor som kan bli uppemot 1,5 meter hög. En otrolig blomsterprakt som växer helt gratis i naturen på soliga platser.

    Men akta dig, den är fin att se på men otroligt giftig. Om du misstänker att någon fått i sig fingerborgsblomma (blad, blomma eller frön) – kontakta omedelbart läkare.

  • 
				Klöver

    Klöver, en växt som våra nyttoinsekter gillar och som växer helt gratis i naturen. Blommar från juni till september i bland annat din gräsmatta. Låt våra pollinatörer njuta av dess söta nektar i sommar.

    Förutom att du bidrar till den biologiska mångfalden när du låter klövern växa fritt i din trädgård, är klöver en kvävefixerande växt som minskar ditt behov av gödsling.

  • 
				Kamomill

    Kamomill, torka dess blad och blommor och du får ett lugnande te. Inte illa för en växt som finns helt gratis i naturen. Blommar från juni till oktober men är sällsynt i norra delen av Sverige. Växer i sol i näringsrik jord, exempelvis vid stigar.

    Kamomill har en smak av ananas, maskros, grönt, passionsfrukt och bittermandel.

Sju fördelar med en naturlig trädgård

7 fördelar med en naturlig trädgård

1. Bättre miljö
Växter tar upp koldioxid, vilket är bra för klimatet. Tätare vegetation skapar också ett svalare klimat genom avdunstning, vilket kan vara skönt under varma sommardagar.

2. Mer skugga
Träd och buskar ger skön skugga och dämpar vind och vindbyar.

3. Mindre ogräsbekämpning
Genom att använda kompostmaterial som löv, gräsklipp eller nedklippta brännässlor som naturligt tätskikt i rabatterna bevaras fukten i jorden. Dessutom behöver du inte rensa lika ofta eftersom det kommer upp mindre ogräs.

4. Mindre spill
Genom att kompostera mer behöver du inte skicka trädgårdsavfall till en återvinningscentral.

5. Mer liv
Trädgårdar med förädlade blommor blomstrar vackert, men förädlade blommor saknar ofta nektar och hjälper bara insekterna i begränsad omfattning. Med vilda växter skapar du ett paradis för insekterna.

6. Mindre gödsling
Om du sprider ut klipp från gräs och bladväxter skapar du ett långtidsgödsel samtidigt som du slipper köpa gödsel.

7. Mindre vattning
Ett täcklager av klipp gör att jorden inte exponeras lika mycket för solen och avdunstningen minskar. Det gör också att du behöver vattna mindre.